Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Биологија на виновата лоза

Мајкл Г. Мулинс,   Алан Буке,   Лери Е. Вилијамс  
Оригинален наслов на книгата : Biology of the Grapevine
ИСБН : 978-608-229-137-6
Година на издавање : 2010
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: 2588 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 252
Димензии : 150x230
Корица : мека


    Немаме податоци

Краток опис

Информациите за развојот, таксономијата, морфологијата, анатомијата, физиологијата и за генетиката на виновата лоза се сиромашни и недоволно присутни во досегашната стручна литература. Целта на оваа книга е да се обезбеди концизен и сеопфатен преглед на биологијата и на одгледувањето винова лоза за сите што се засегнати со таа проблематика.
По описот на основните карактеристики на лозарството од античко време па с# до денешен ден, авторите продолжуваат со разработка на таксономијата на виновата лоза и на развојните процеси што доведуваат до разнообразност во рамките на „vitaceae. Особено внимание им е посветено на родовите „vitisи „muscadinia, кои се сметаат за зачувани генетски варијации при подобрувањето на виновите лози. Понатаму се опишани вегетативната и репродуктивната анатомија на виновата лоза што претставува вовед во комплетната обработка на развојната физиологија и физиологијата на животната средина за овие економски многу важни растенија. Во последното поглавје е разгледан потенцијалот за генетско подобрување на виновите лози, со сите проблеми што се појавуваат, како и методите и стратегиите при одгледувањето на подмладокот. Исто така е даден специјален осврт за улогата што ја имаат растителната биотехнологија и ткивната култура врз генетското подобрување на виновите лози.
Автори на ова дело се: Алaн Буке од INRA центарот за истражување на винови лози, Франција и Мајкл Г. Мулинс и Лери Е. Вилијамс од одделот за лозарство и за енологија при Универзитетот „Дејвис“ од Калифорнија, САД.
За сите подетални информации во врска со содржината и со достапноста на книгата слободно пишувајте на publishing@arslamina.com.

 Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
5
0

Коментари од корисниците