Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Реторика: историски и современи аспекти

проф. д-р Мирјана Поленак-Аќимовска ,   проф. д-р Владо Бучковски ,   проф. д-р Гоце Наумовски ,   доц. д-р Димитар Апасиев ,   доц. д-р Јован Андоновски  
Оригинален наслов на книгата : Реторика: историски и современи аспекти
ИСБН : 978-608-259-344-9
Година на издавање : 2019
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 352
Димензии : Б5
Корица : мекаКраток опис

Ова четиво е мултидисциплинарно каква што, впрочем, е и реторика-

та. Таа од своите корени, па сè до денес ги окупира философите, литератите,

правниците, политичарите, новинарите и сите оние што ја практикуваат ко-

муникацијата во нивното секојдневие.


Исто така, книгава е и плуралистичка, како и реториката. Во основата, таа

смета дека вистината се наоѓа во средбата помеѓу двата збора – на оној што

говори и на оној што слуша, а сака да говори. Им служи и на трети лица, би-

дејќи подразбира дека, во секој случај, треба да се води сметка за верувањата

и вредностите на сите кои се противници на изречената реч.


Ова четиво може да се чита на различни начини и да се восприема раз-

лично. Преку него можат да се добијат основните знаења за реториката како

вештина и дисциплина, да се дознаат историските и современите аспекти на

реториката, но и да се пронајдат практични совети како да се одржи еден до-

бар говор, како да се учествува во дебата, како да се сфати намерата на про-

тивникот во спорот и, на крај, како да се победи.Оценка од корисниците

5 звезди

1

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
5
1

Коментари од корисниците