Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Основи на фармакокинетиката

Мохсен А. Хедаја  
Оригинален наслов на книгата : Basic pharmacokinetics
ИСБН : 978-608-247-876-0
Година на издавање : 2017
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 600
Димензии : 153x228
Корица : тврдаКраток опис

Знаењата за фармакокинетиката е од клучно значење во разбирањето на апсорпцијата, дистрибуцијата, метаболизмот и излачувањето на лековите. 

Затоа е од витално значење за оние кои се вклучени во истражување, развој и претклинички и клинички оценувања на лековите како и за лекарите кои се вклучени во клиничката употреба на лековите. 

Применувајќи различни пристапи кои се прифатливи од многу широк опсег на читатели, Основите на фармакокинетиката, покажува квантитативни фармакокинетички врски и интеракција помеѓу фармакокинетичките параметри.


По основниот вовед во фармакокинетиката и во областите поврзани со неа, книгата проучува и:

• математички операции кои најчесто се користат во фармакокинетиката;

• дистрибуцијата на лекот и клиренсот и како тие влијаат на брзината на елиминација на лекот по единечна доза;

• фактори кои влијаат на апсорпцијата на лекот следејќи ја примената на лекот, брзината и опсегот на апсорпција на лекот и биоекивалентноста на лекот;

• концептот на состојба на рамнотежа за време на интравенска инфузија со константна брзина и за време на повеќекратно внесување на лекот;

• елиминација на лекот преку бубрезите, метаболизам на лекот, модели кои се составени од повеќе делови, нелинеарна фармакокинетика и примена на лекот со повремена интравенска инфузија;

• фармакокинетичко-фармакодинамско моделирање, анализа на фармакокинетичките податоци во целина, концепт на клиренс од физиолошка гледна точка и физиолошко моделирање;

• клиничка примена на фармакокинетиката, вклучувајќи терапевтско следење на лекот, фармакокинетиката на лекот кај одредени популации, фармакокинетички лек-лек интеракции, фармакогеномски и примена на компјутерите во

фармакокинетиката.Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците