Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Македонија и Балканот: либерален поглед на национализмот и идентитетите

Благој Цонев  
Оригинален наслов на книгата : Македонија и Балканот: либерален поглед на национализмот и идентитетите
ИСБН : 978-608-259-037-0
Година на издавање : 2018
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 320
Димензии : 145х205
Корица : мекаКраток опис

Македонија и Балканот“ претставува плод на шестгодишно истражување за влијанието на национализмот, идентитетите и културата во односите помеѓу балканските држави. Книгата има цел на читателот да му овозможи нов поглед врз перцепцијата на македонскиот идентитет, отворајќи нови видувања за тоа како идентитетот на нацијата не е (нужно) поврзан со државата и со државноста, односно како тој не смее да ја измести државата како основен субјект на меѓународното право.

Благој Цонев има докторирано меѓународни односи на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје и е доцент по политички науки и меѓународни односи на МИТ Универзитет Скопје. Неговата докторска дисертација „Националниот идентитет и односите на Република Македонија со соседните држави“ ја дава основата и на неговата книга „Македонија и Балканот: Либерален поглед на национализмот и идентитетите“.

Авторот има објавено десетина научни трудови во кои се обработува тематиката за национализмот и неговото влијание на односите помеѓу балканските држави.

 

 Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците