Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Војната со Ханибал

Ливиј  
Оригинален наслов на книгата : The war with Hannibal
ИСБН : 978-608-259-003-5
Година на издавање : 2017
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 792
Димензии : 123x196
Корица : мекаКраток опис

Во големата историја на Рим од Ливиј, во книгите од 21 до 30, е содржан конечниот и детален приказ од древните времиња на инвазијата на Ханибал на Италија во 218 г. пр.н.е., како и на војната што ја води со Римјаните во текот на следните шеснаесет години.

Интересното раскажување на Ливиј живописно ја пренесува драматичноста на го-

лемите битки, при што учесниците во нив, како и самите настани, семоќно оживеани на овие страници.

Од овој нов превод оддишува брилијантноста на стилот на Ливиј, а проследен е со фасцинантен вовед и белешки. Опсежниот вовед претставува своевиден пресек на ликот и делото на Ливиј, неговата работа, неговата историска прецизност, неговите извори и на текот на кампањата на Ханибал направен од еден научник многу добро познат токму по неговото познавање на Ханибал и на неговата доба. 

Во изданието е поместен и речник на римски и на картагински поими и термини, хронолошка табела, индекс, една низа детални карти и дискусија за маршрутата на Ханибал од југот на Шпанија преку Алпите до Италија.


Ова извонредно и сеопфатно издание е совршено за љубителите на класичната книжевност, за оние што се интересираат за древната или за воената историја и за студенти од најширок дијапазон области.Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците