Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Мојот век

Гинтер Грас  
Оригинален наслов на книгата : Mein Jahrhundert
ИСБН : 978-608-247-870-8
Година на издавање : 2017
Издавачка куќа : Арс ЛИБРИС
Прегледaна: пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 344
Димензии : 135х200
Корица : мекаКраток опис

Во романот ,,Мојот век", во сто куси стории, една за секоја година, Гинтер Грас избира свој агол на видување за секоја од нив, за Германија и за Германците (но не искучиво за нив), за ХХ век што отпатува во историјата.

Честата промена на раскажувачкиот план и ракурс, слично на филмската техника на монтажата, ја менува и сета друга карактеристика на настанот, обликувајќи го својот конечен изглед според својот директен сведок. Самиот Гарс е протагонист и директен свидетел на ано домини 1959, годината на неговиот најголем книжевен успех, на 19878, 1989 и 1998-та. Тој е еден од протагонистите и директно вмешаните во ентериерот на настаните што ги опишува. И на крајот, тој ги вплеткува своите лични сеќавања во нечии туѓи сеќавања и спомени и по заобиколен пат укажува на менталната, но и на онаа другата, историската слика на Германија, на Херманците и нивните трауми и искуства од поновата историја, а во исто време, како тие се рефлектираат и врз него лично.

..Мојот век" не е само книга на еден Германец за другите Германци туку, пред сВо романот Мојот век, во сто куси стории, една за секоја година, Гинтер Грас избира свој агол на видување за секоја од нив, за Германија и за Германците (но не искучиво за нив), за ХХ век што отпатува во историјата.

Честата промена на раскажувачкиот план и ракурс, слично на филмската техника на монтажата, ја менува и сета друга карактеристика на настанот, обликувајќи го својот конечен изглед според својот директен сведок. Самиот Гарс е протагонист и директен свидетел на ано домини 1959, годината на неговиот најголем книжевен успех, на 19878, 1989 и 1998-та. Тој е еден од протагонистите и директно вмешаните во ентериерот на настаните што ги опишува. И на крајот, тој ги вплеткува своите лични сеќавања во нечии туѓи сеќавања и спомени и по заобиколен пат укажува на менталната, но и на онаа другата, историската слика на Германија, на Херманците и нивните трауми и искуства од поновата историја, а во исто време, како тие се рефлектираат и врз него лично.

Мојот веке не  е само книга на еден Германец за другите Германци туку, пред сѐ, книга за сите оние што сѐ уште го слушаат ехото на сирените и разрната врева на железните орли што се уште допираат до подземните скривалишта, книга за сите оние што се уште го слушаат ехото на сирените и разрната врева на железните орли што се уште допираат до подземните скривалишта.Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците