Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Препорачуваме

Хемија и биологија во производството на вино

Иан Хорнси  
Оригинален наслов на книгата : The Chemistry and Biology of Winemaking
ИСБН : 978-608-229-068-3
Година на издавање : 2011
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: 2031 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 464
Димензии : 150X230
Корица : тврдаКраток опис

Се вели дека виното е мешавина од хемија, биологија и од психологија. Луѓето низ вековите се фасцинираат од него и без сомнеж уживаат при неговото консумирање. Овој наслов е уште еден труд на темата вино, напишан од страна на Ијан Хорнси, основачки партнер и главен технолог во пиварницата „Нетергејт“. Тој, не само што дискутира за науката при производството на вино туку има за цел истовремено да го истакне влијанието на енологијата врз општеството.
Започнувајќи со историјата на виното, во книгата се разгледани многубројни теми, меѓу кои им се посветува особено внимание на квасецот како носител на ферментацијата, бактеријата на млечната киселина и на улогата на генетски модифицираните организми. Опишан е комплетниот процес на производство на црвено, бело и на пенливото вино. Читателот ќе се запознае и со процесите на бистрење, стабилизација и заштита. Особено важно е и поглавјето за созревањето и за стареењето, при што неколку страни се посветени на тапите. Понатаму се наведени некои зајакнати вина и начините за нивно зајакнување.
На крај, може да заклучиме дека оваа книга се стреми да покаже дека лозарството и винарството се многу позначајни отколку што мислиме и дека енологијата во поширока смисла придонесува за благосостојба на човештвото.
За сите подетални информации во врска со содржината и со достапноста на книгата слободно пишувајте на publishing@arslamina.com.Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
5
0

Коментари од корисниците