Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Парцијални диференцијални равенки

Волтер А. Штраус  
Оригинален наслов на книгата : Partial Differential Equations: An Introduction
ИСБН : 978-608-229-243-4
Година на издавање : 2012
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: 3713 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 464
Димензии : 170x235
Корица : тврда


    Немаме податоци

Краток опис

Нашето разбирање на основните процеси што се одвиваат во природата во голема мерка е базирано на парцијалните диференцијални равенки (ПДР). Разните примери за погоре кажаното се осцилациите на тврдо тело, струењето на флуидите, преносот на топлина, структурата на молекулите, ширењето на електромагнетните бранови итн. Поради овие факти, авторот ПДР ги презентира преку едно големо богатство од различни природни феномени што се опишани токму преку нив и дава насоки за запознавање со најважните техники за анализа на решенијата од равенките.
Волтер А.Штраус
е професор по математика на Универзитетот „Браун“ кој, покрај со ПДР, се занимава и со математичка физика, теоријата за стабилност, осамени бранови, кинетичката теорија за плазмата, растерувачката теорија, брановите во вода и со дисперзираните бранови.
Тој во оваа своја книга ги минимизира напредните концепти и математичкиот жаргон со цел да ја направи подостапна за студентите. Сепак, бидејќи ПДР е предмет кој безусловно им претходи на сите истражувања во модерната наука, авторот без двоумење изложува неколку напредни идеи како теми за разработка од страна на сите поамбициозни студенти на постдипломските студии. Предуслов за консумирање на содржината од оваа навистина вредна книга е солидното познавање на математичката анализа, особено на функциите со повеќе променливи.
За сите подетални информации во врска со содржината и со достапноста на книгата слободно пишувајте на publishing@arslamina.com.

 Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
5
0

Коментари од корисниците