Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Француска историска револуција: Школата Анали, 1929-89 г.

Питер Бурк  
Оригинален наслов на книгата : The French Historical Revolution, The Annales School, 1929-89
ИСБН : 978-608-247-207-2
Година на издавање : 2015
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 160
Димензии : 145х207
Корица : мекаКраток опис

Оваа книга дава критичка историја на движењето поврзано со

списанието Анали (Annales) од неговото основање во 1929 година

до денес. Ова движење е единствената најважна сила во развојот на

тоа што понекогаш се нарекува „нова историја“.

Бурк издвојува три главни генерации во развојот на школата

Анали. На првата генерација ѝ припаѓале Лусиен Фебре и Марк

Блок, кои се бореле против старата историска власт и го основале

списанието Анали за да поттикнат интередисциплинарна соработка.

Во втората генерација доминирал Бродел, чие величествено дело

за Медитеранот станало модерна класика. Во третата генерација се

вбројуваат современи историчари, како што се Дуби, Ле Гоф и Ле

Рој Ладури.

Сеопфатна, а, сепак, концизна, оваа достапна анализа на едно од

најважните историски движења ќе биде прифатена од студентите по

историја и другите општествени науки, како и од обичниот читател.
Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците