Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Граѓанско право, Том 1

Жан Карбоние  
Оригинален наслов на книгата : Droit civil, Volume I
ИСБН : 978-608-229-908-2
Година на издавање : 2014
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 1536
Димензии : 140х207
Корица : тврдаКраток опис

Жан Карбоние (1908 – 2003), професор на Правниот факултет при Универзитетот во Поатје од 1937 до 1955, потоа на Универзитетот во Париз сè до 1976 година.

Големиот универзитетски човек и докажан професор со плуридисциплинарно знаење, доајенот Карбоние, е исто така уникатен законодавец што го обнови Граѓанскиот законик, поконкретно, семејното право во 1960 – 1970 г., за што

сведочи оваа книга. Неговите ракописи не се ограничуваат

строго на правната материја, туку отвораат оригинални

теоретски, социолошки и филозофски перспективи.

◆ „Корисно е да се вреднува еден вовед во конкретното проучување на

граѓанското право, дополнително, како вовед во општото проучување на

правото. Токму во традиционалната намена на граѓанското право е да

им понуди модели на другите правни дисциплини. Не е неопходно да има

позначителен делокруг на примена, каков што имаше пред еден век, а кој

денес без сомнение го нема... Но она што останува вистина е тоа дека го

претставува највисокиот степен на достигнување или на совршенство.“

 ◆ Објавувани во 5 тома во рамките на збирката Темида/Тhemis уште од

1955 година, овие прирачници на Граѓанското право „не се слични на ниту

еден друг од ваков вид и ја претставуваат материјата од еден друг поглед,

воведувајќи го читателот во правото преку мали чекори, како што тоа

го прави еден професор за идните генерации студенти“. (Marie – Anne

Frison – Roche, L’annee sociologique, т.53, бр.1,2003). 
Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците